Att Boosta Eller Inte Boosta, Det Är Frågan..

Om du använder Facebook i din verksamhet, är det sannolikt att du även har boostat ett och annat inlägg. Du har tagit steget och beslutat dig för att börja betala lite extra för att nå ut till en större publik i hopp om att fler ska se dina erbjudanden för att sedan köpa dina tjänster eller produkter.

Jag har dock dåliga nyheter för dig… Det krävs mer än att bara boosta inlägg för att få fler betalande kunder till ditt företag. Om du dessutom använder dig av Facebooks boost knapp lite för ofta, kan det komma att kosta dig en rejäl slant räknat över en lite längre period. Tusentals, och för vissa kanske tiotusentals kronor i förlorade annonsintäkter. Låt mig förklara varför…

För fem-sex år sedan var Facebooks annonsplattform fortfarande i sin linda och lite för komplicerad att använda för de flesta ’vanliga’ småföretagare.

Men 2012 skapade Facebook ett enklare sätt att annonsera och marknadsföra ens företag med hjälp av en ”Promote Post” -knapp. Med det här alternativet, kunde vem som helst skapa en annonskampanj utan att lämna själva Facebooksidan.

Några år senare blev ”Promote Post” uppgraderad till ”Boost Post” vilket var resultatet av en rad uppdateringar, men funktionen var i princip densamma – att erbjuda ett snabbt och smidigt sätt att promota sina Facebook-inlägg och nå ut till fler potentiella kunder.

Den organiska räckvidden, alltså hur många som ser ditt inlägg utan att du betalar, har dock avtagit rejält de senaste åren och de flesta företag har knappt någon räckvidd alls på organisk väg i dagens läge. Många företagare på Facebook har nu istället börjat att boosta inlägg för att nå ut till sina följare och potentiella kunder eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att få bättre spridning. Men hur bra är egentligen boost funktionen?

Så vad händer när du boostar ett inlägg?

Du går till din Facebook-sida, skapar ett inlägg som du vill boosta (annonsera) och klickar på ”Boost Post.”

Du väljer sedan din målgrupp (targeting), din budget, och varaktigheten på kampanjen och klicka på ”Boost”.

Vad du kanske inte vet är att Facebook nu skapat en ny annonskampanj i ditt personliga annonskonto med ”Engagement” som huvudmål för ditt inlägg/annons. Facebook väljer helt enkelt en standardinställning för dig vilket ju kan kännas smidigt och bra men det är här det blir lite klurigt.

Varför du inte bör boosta din inlägg.

Facebook har två olika plattformar eller interface, vilket kanske inte alla känner till. Den ena är din vanliga ’publika’ sida medan den andra, ’Facebook Business’ är en mer teknisk sida för att hantera ditt företags annonskampanjer. Härifrån kan du som företagare kan gå in och använda verktyg så som Ads Manager, Facebook Pixel, Audience Insights och andra väldigt användbara verktyg när du vill skapa annonser riktade till specifika målgrupper.

Om du väljer att skapa en annons via Ads Manager i stället för att trycka på boost knappen så optimerar Facebook dina annonskampanjer beroende på vilket mål/avsikt (objectives) du har med din annons. Du kan välja mål/objectives så som: Brand Awareness, Reach, Traffic osv.

Om du till exempel väljer ’Traffic’ som mål med din annons kommer Facebook att optimera för att ge dig så många länk-klick till din hemsida som möjligt. Om dit mål istället är att konvertera ’prospects’ till kunder, så är ’Conversions’ ett smart val. Facebooks algoritm kommer då att analysera alla personer som någon gång tidigare ’konverterat’ och sen visa din annons för likasinnade personer.

Men här är problemet. Om du boostar ett inlägg kommer Facebook som jag nämnde tidigare, alltid att optimera för ’Engagement’, vilket innebär att man optimera för mer likes, delningar, kommentarer och så vidare. Man har tyvärr inget annat val. Det kan ju ibland vara så att likes eller shares faktiskt är ditt huvudsakliga mål med din annons, och då är det nästan ok att använda boost knappen. Men bara nästan. Du kan nämligen fortfarande inte kontrollera var din annons kommer att visas. Mer om ’Ad Placement’ längre ner.

Här är ett exempel på varför det inte är särskilt bra att alltid boosta inlägg: Säg att du har ett inlägg där du vill att folk ska klicka sig vidare till din hemsida via en länk. Du boostar inlägget och vad händer? Jo, Facebook kommer fortfarande bara att optimera din annons för ’Engagement’, alltså för att få likes och inte för att få länk-klick vilket var ditt huvudsakliga mål. Du får förmodligen en massa likes och delningar men en väldigt stor del av dessa människor kommer inte att klicka sig vidare till din hemsida vilket inte är det resultat du kanske ville ha.

Så vad har vi lärt oss hittills? – Det handlar aldrig om likes eller delningar. Det handlar alltid om konvertering och försäljning. Det bör vara ditt fokus. Du vill ha mätbara resultat och mer klirr i kassan, eller hur?

Begränsad Targeting/Målinriktning

Om vi tittar på vad boost knappen ger dig i form av targeting/målinriktning, så har du tre alternativ:

Personer som gillar din sida – du skapar en annons som bara dina fans kan se.
Personer som gillar din sida och deras vänner – du skapar en annons som dina fans och deras vänner kan se.
Personer som du väljer själv – du skapar en annons till en specifik målgrupp som du väljer själv.

Låt oss gå igenom dessa alternativ.

Personer som gillar din sida:

Om du inte har relevanta likes, med andra ord likes av folk som faktiskt är intresserade av ditt företag och vad ni har att erbjuda, kommer du med stor sannolikhet att kasta pengarna i sjön. Du kommer betala för inlägg och annonser som visas för folk som inte är intresserade i första läget. Detta är också en av anledningarna till att du aldrig, och då menar jag ALDRIG ska köpa likes till ditt företags Facebooksida. Jag ser hellre att ditt företag har 50 likes av personer som verkligen älskar det du gör, än ett företag med 10.000 likes bestående av folk som inte bryr sig.

Personer som gillar din sida och deras vänner:

Oavsett om du har super-relevanta likes/fans eller inte, så kommer du även här att kasta pengarna i sjön. Vänner till de som gillat din sida kan bestå av över en miljon människor. De flesta av dessa personer kommer inte att vara en potentiell kund till er och detta är ett faktum. Många är i helt fel åldersgrupp, bor förmodligen inte i en lämplig radie för att besöka din restaurang/hotell/butik och endel av dem kanske till och med bor i en annan världsdel! Så det finns verkligen inget sätt här för Facebook att kunna hitta de mest relevanta personerna.

Personer som du väljer själv genom targeting:

Facebook har gjort en rad viktiga och bra uppdateringar här den senaste tiden. Man var tidigare väldigt begränsad till endast ett fåtal valmöjligheter även här, men nu verkar det gå lite framåt. Du kan till exempel välja målgruppens intressen (interests), demografi (demographics) och beteende (behaviours), vilket tidigare inte gick att göra i samma utsträckning. Ålder och ’location’ går också att välja. Du kan dock inte inkludera eller exkludera din Facebooksidas egna fans och du kan inte välja var dina annonser ska visas.

En annan uppdatering som Facebook nyligen gjort är att du nu även kan välja en egen, ’custom audience’ via boost funktionen. Detta är olika målgrupper som du skapat och sparat via din Facebook Business sida och som nu snabbt finns tillgängligt. Men än en gång, du har fortfarande ingen kontroll över vart dina annonser visas vilket är ett stort minus.

Oavsett vilken targeting du väljer, kommer du gå miste om viktiga verktyg när du använder dig av boost knappen. Även om du bara boostar inlägg någon gång i veckan eller i månaden så blir det snabbt tusentals kronor som kunde gett betydligt bättre resultat och avkastning om du istället tagit dig lite tid och skapat dom via Ads Manager eller Power Editor.

Annonsplaceringar

Som jag nämnde tidigare så kan du alltså inte välja var du vill att dina annonser visas när du boostar dina inlägg. Facebook gör valet åt dig och standardinställningen är alltid att annonserna visas i bland annat ’Desktop News Feed’ (Datoranvändare), ’Mobile News Feed’ (Mobilanvändare) och för ’Instagram’-användare. Frågan är ju då om det är bättre eller sämre med flera olika placeringar?

Vi vet att Facebooks algoritm optimerar dina annonser genom att försöka hitta det billigaste sättet att nå ut till rätt personer, men om du inte kan påverka var dina potentiella kunder ser annonserna kan detta resultera i antingen för dyra annonser eller helt uteblivna resultat.

Låt oss ta ett exempel. Säg att din restaurang har en vinprovning som du vill annonsera och sälja ’biljetter’ till. Du skapar ett inlägg om eventet och målet är att få folk att klicka på en länk till restaurangens hemsida där de fyller i en intresseanmälan och där de även kan köpa biljetter till eventet direkt. Du väljer sedan att boosta inlägget.

Din annons kommer nu att visas för både mobil- och datoranvändare och man kommer att se annonsen i vanliga Facebook flödet och i höger- kolumnen. Man kommer även se annonsen på diverse mobila appar, hemsidor och via Instagrams ’feed’ och ’stories’. Detta låter ju bra eller hur? Njae… tyvärr är det så att Facebook-algoritmen i det här läget kan välja att använda din annonsbudget så att 90% går till mobilanvändare och resterande 10 till datoranvändare och Instagram. Hur vet vi att mobilanvändarna i det här fallet är mer benägna till att köpa en vinprovning av oss än datoranvändare? Det kan vi alltså inte veta, men genom att testa olika annonsplaceringar kan vi snabbt få ett svar, svart på vitt. Det kan vi alltså inte göra med boost funktionen.

Det finns data som till exempel visar att mobilanvändare konverterar lägre än folk som använder datorer i vissa fall. Att få just mobilanvändare att konvertera kan ibland vara svårare eftersom det helt enkelt inte är så bekvämt att fylla i långa kontaktformulär och betalinformation på handhållna enheter. Om din hemsida dessutom inte är särskilt användarvänlig för mobil, kan det bli ännu svårare, om inte omöjligt att få folk att registrera sig.

Så, om du väljer alla annonsplaceringar samtidigt (något du inte kan styra över när du boostar), så kommer du förmodligen att få en massa trafik som inte konverterar särskilt bra och som kan ge dig dyra annonskampanjer och i värsta fall ett negativt ROI (Return On Investment).

Så vad ska man göra istället?

Du bör sluta använda ”Boost Post”-knappen och istället börja använda dig av Ads Manager eller Power Editor när du skapar dina annonser. Dessa kommer du åt via: https://business.facebook.com.

Genom Ads Manager optimerar Facebook dina annonskampanjer beroende på vilket mål (objectives) som du väljer. Du har här större möjlighet att nå ut till mer specifika målgrupper och du har full kontroll på vart dina annonser visas.

Detta är en bra start för att börja jobba med marknadsföring på Facebook och Instagram men tyvärr inte hela sanningen. För att verkligen ta dina annonskampanjer till en ny nivå behövs lite mer sofistikerade metoder, och som tur är finns det en rad andra verktyg som hjälper oss med detta. Du har säkert hört talas om landningssidor, Facebook Pixlar, Retargeting Ads osv och medans det kanske låter avancerat och krångligt så finns det en anledning till varför vi vill använda oss av detta: a) Det fungerar verkligen. b) Vi sparar tid!

Mitt mål med marknadsföring online är att alltid försöka skapa system och automation så att vi så enkelt och effektivt som möjligt kan generera nya och återkommande kunder månad ut och in och slippa oroa oss över hur och när vi ska få vår nästa kund. Vi vill istället kunna få nya kunder medans vi sover, är på semester eller jobbar på att utveckla andra delar i vår verksamhet.

Automation och system gör att vi få mer tid till att göra andra saker. Saker som faktiskt betyder något som att till exempel äta tacos, umgås med familj och vänner eller ta en spa-dag mitt i veckan. (Yes, du kan göra allt detta med rätt marknadsföringsmetoder)

Tillsammans kommer detta att resultera i bättre avkastning på varje investerad annonskrona, du kan med lugn och ro jobba på andra saker än just marknadsföring och detta kommer ta ditt företag till en helt ny nivå.

Summa summarum

I slutändan bör målet med dina sociala medier vara att generera fler betalande kunder till din verksamhet. Thats it! Allt annat är faktiskt ett misslyckande, för varför lägga ner massa tid, energi och pengar på saker som inte ger någonting tillbaka? Då är det bättre att fokusera på andra saker i din verksamhet.

Har man ingen tydlig strategi med sociala medier och marknadsföring online så kommer man få det tufft. Vem som helst kan nämligen skapa lite engagemang, boosta inlägg och få likes på sin Facebooksida, men att bygga upp en stark närvaro online och skapa content, system och automation som genererar kunder på löpande band är en helt annan femma.

Det finns oändligt med möjligheter att marknadsföra sitt företag men det krävs planering och en tydlig strategi för att lyckas.

Jag hoppas den här artikeln gett dig en bättre förståelse för hur du kan tänka kring annonsering på Facebook och sociala medier och att du lärt dig att du bör vara sparsam med den kära boost knappen.

Kom ihåg, har du frågor och funderingar kring marknadsföring online för ditt företag så är jag bara ett klick eller ett telefonsamtal away!

Kör hårt!

Mvh

Christian Harrysson, CEO – Dreamhill Marketing Agency

Email: info@dreamhillmarketing.com

Telefon: 031-3607565

– Vi Hjälper Ditt Företag Att Få Fler Kunder Med Beprövade Marknadsföringsstrategier Online

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *